”Det finns många fördelar med medlemskapet”

Ett medlemsföretag berättar vad ett medlemskap i Plåt & Ventföretagen har gett dem för fördelar.

Essinge Plåt i Stockholm har varit medlemmar sedan 2012. Ett plåtslageriföretag med 10 anställda som drivs av delägarna, Jorma ”Joppe” Pitkänen och Joel Coldring.

De lärde känna varandra för över tio år sedan på en gemensam arbetsplats och efter några år började tankarna på ett gemensamt företag att gro. Och så, för lite över tre år sedan, startade de Essinge Plåt AB.

– Att vi startade det här är det bästa som vi har gjort. Jag har haft eget förut men då varit ensam, så nu ville jag ha med någon annan och med Joel funkar det jättebra. Tanken är att han ska ta över firman när jag drar mig tillbaka, säger Joppe och nickar mot den något yngre kollegan.

Joel Coldring håller med om att samarbetet dem emellan fungerar mycket bra.

– Jag har egentligen ingen direkt plåtbakgrund, men jag har jobbat i andra delar i byggprocessen. Från början jobbade jag faktiskt som kock. Plåt började jag med för tio år sedan. Så min huvudsakliga uppgift här är att ansvara för de administrativa bitarna, medan Joppe bidrar med kunskapen om hantverket.

– Men jag ser det bara som en stor fördel att ha en annan bakgrund, eftersom det är lätt att fastna i gamla hjulspår. Vi försöker hela tiden att tänka nytt och just nu strävar vi efter att digitalisera vår verksamhet så långt det går, säger Joel.

Att Essinge Plåt är medlemmar i Plåt & Ventföretagen är självklart för Joel och Joppe. Och det är inte bara för att Joppe har suttit med i Stockholmsföreningens styrelse i 15 år.

– Det finns många fördelar med medlemskapet. Vi har till exempel väldigt stor nytta av den nya och digitala Arbetsgivarhandboken. Där finns mallar till anställningsavtal och en massa annat. En annan fördel med medlemskapet är tillgången till juristhjälp och försäkringarna är bra, säger Joel.

– Kreditupplysningen är mycket användbar när man ska kolla upp nya kunder. Den har vi sparat mycket pengar på. Alla kurser som är subventionerade för medlemmar, Plåt & Vent Magasinet och nyhetsbrevet med nyttig information är också bra saker.

 
Text: Tomas Skagerlind
Foto: Stefan Evertson

 
FÖRETAGSFAKTA
Namn: Essinge Plåt AB.
Ort: Verkstad och kontor i Skarpnäck, söder om Stockholm.
Antal anställda: 10.
Medlemmar sedan: 2012.