”Vi får mycket tillbaka, så jag tycker att medlemsavgiften är väl värd sitt pris”

Emma Johansson i Västervik arbetar som plåtslagare tillsammans med pappa Willy och brorsan Anders, i familjeföretaget Falla Plåtslageri. Det har Emma gjort sedan hon gick ut gymnasiet och hon har aldrig ångrat sitt yrkesval, även om inriktningen inte var helt givet för henne.

– Visst var jag som barn mycket i pappas plåtslageri, som då låg i garaget i villan där vi bodde. Men det var inte helt självklart att jag skulle bli plåtslagare förrän det var dags för gymnasievalet. Då valde jag plåtslagarinriktningen, eftersom jag tyckte om yrket och var säker på att få jobb i framtiden. Det har jag aldrig ångrat.

För snart 15 år sedan kom Emma trea i SM för unga plåtslagare och för sju år sedan blev hon landets första kvinna att få såväl gesällbrev som mästarbrev i byggnadsplåtslageri.
– Det har varit ett mål för mig ända sedan gymnasiet att ta gesäll- och mästarbrev. Dels är det ett bevis för att man duger väl inom sitt yrke och dels är det bra reklam för firman. Och så är det lite häftigt att ha också.

Vilka är de största fördelarna med att vara med i ett bransch- och arbetsgivareförbund som Plåt & Ventföretagen?
– En stor fördel för oss är att vi får information om allt nytt. Vi får ju hela tiden reda på nya byggregler, lagar, produkter och nyheter som berör oss i branschen. Det är viktigt att ha koll på sådant och det hade vi inte innan vi blev medlemmar. För mig är det också bra med det nätverk med branschkontakter som medlemskapet ger. Jag sitter dessutom med i styrelsen för Framtidsgruppen, vilket har gett mig väldigt många nya kolleger och kompisar. Vi får mycket tillbaka, så jag tycker att medlemsavgiften är väl värd sitt pris.

Hur länge har ni varit medlemmar?
– Vi har varit medlemmar sedan 2008.
Använder ni några av förbundets rabattavtal eller andra förmåner?
– Vi har medlemsförsäkringen och bensinkortet, vilket vi är nöjda med.
Skulle du kunna rekommendera ett nystartat företag att bli medlemmar i förbundet?
– Ja, det skulle jag kunna göra och det har jag faktiskt gjort också. Det främsta argumentet är att man som medlem får reda på allt nytt som händer som man bör veta och det är kanske extra viktigt när man är ny i branschen. Är man sen lite aktiv och engagerar sig så träffar man också många nya kollegor och vänner.
Hur är det att arbeta i en så mansdominerat bransch?
– Jag gillar det. Det är raka puckar och inget tjafs.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Pierre Klasson