2017-12-05

Varning för ny bluffaktura

Klagomålen mot bolaget Företagsopinion väller återigen in till Svensk Handels Varningslista. Många av de företag som vilseleddes att fylla i den enkät som bolaget skickade ut i somras har fått en faktura på 6 455 kronor. Svensk Handel uppmanar drabbade företag att bestrida fakturan och inte betala.
 
I somras gjorde Företagsopinion ett massutskick av ett formulär som vid första anblick såg ut att vara en myndighetsliknande enkät om hur du som företagare kan hjälpa nyanlända kan komma i arbete. Gömt i djupt i det finstilta stod det att du förbinder dig att annonsera hos Företagsopinion.
 
Upprördheten bland de drabbade företagen var stor och Företagsopinion åkte snabbt upp på Svensk Handels Varningslista. Nu försöker Företagsopinion driva in pengar genom att skicka ut en faktura till de som fyllde i deras enkät. Svensk Handels bedömning är att det handlar om tusentals fakturor som nu skickats ut.

– Klagomålen haglar in till oss på Svensk Handel Varningslistan. Många företagare är upprörda men samtidigt oroliga för hur de ska agera. Vi ger företagen rådet att bestrida men inte betala fakturan, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Instruktioner för hur du bestrider fakturan finns på Svensk Handels webbplats. Det är vanligt att blufföretag utövar påtryckningar mot de som bestrider fakturan. Påminnelser, hot om inkasso, kronofogden och domstol förekommer.
 
– Blufföretagen har ofta ett högt tonläge med syfte att försöka skrämma företagare till att betala deras fakturor. Tyvärr kan vi konstatera att de lyckas i alltför många fall. För att få stopp på den här typen av kriminell verksamhet måste vi svälta ut dem genom att inte betala, säger Per Geijer.
 
Kronofogden kommer inte att driva vidare saken under förutsättning att den drabbade företag bestrider fakturan. I tingsrätt är blufföretagens utsikter att nå framgång ytterst begränsade.

LÄS MER! Se hur fakturorna och erbjudandet från Företagsoponion ser ut på Svensk Handels hemsida.