2022-02-28

Nya riktlinjer ska minska vågighet och pilhöjd

Vågighet och pilhöjd har länge varit ett problem i branschen. I höstas träffades representanter från byggplåtsbranschen för att tillsammans reda ut hur man kan bli kvitt problemet. Stormötet har nu mynnat ut i ett antal riktlinjer. Men jobbet är långt ifrån färdigt.

Text: Karin Cedronius

Problemet med vågighet och pilhöjd är inte nytt utan har varit på agendan i minst 15 år, berättar Rickard Lindskog, företagsrådgivare på Plåt & Ventföretagen.

– Våra medlemmar har uppmärksammat problemet sedan många år tillbaka, men det blir mer och mer påtagligt i takt med att tekniken blir förfinad och att allt ska gå så snabbt, säger han och tillägger.

– Vågigheten är först och främst ett estetiskt bekymmer, men det kan även orsaka skador om blåsten får tag i taket på grund av pilhöjden.Initiativet i höstas var tänkt att en gång för alla lösa vågighetens gåta. Vid mötet, som hölls hos Lödde Plåt i Malmö, slöt cirka 35 personer upp från branschens olika delar: plåtslagare, plåtkonsulter, maskintillverkare, leverantörer och återförsäljare. Totalt hade deltagarna minst tusen års sammanlagd erfarenhet och kunskap av byggplåt.

– Förutom att vi diskuterade livligt gjorde vi flera praktiska försök i Lödde Plåts verkstad. Det var ett enormt engagemang och ett riktigt bra möte, som nu har mynnat ut i bland annat våra nya riktlinjer, säger Rickard Lindskog. Riktlinjerna, som går att ladda ner från pvforetagen.se, innehåller en beskrivning av hur plåten ska hanteras från det att den kommer in på verkstaden till dess att den ligger på taket. Det handlar om allt från leverans till verkstan, till hur man ska göra vid upptagning av falser och transport till bygge, samt kontroll av tak innan läggning och kontroller vid läggning av band och klamring.


– Mycket av det som står i riktlinjerna är sådant som våra erfarna medlemmar redan känner till. Men det är ändå bra att bli påmind om hur man ska hantera plåten och att ha riktlinjer för det samlat på ett ställe, säger Rickard Lindskog.

Vad hoppas du att riktlinjerna ska ge framöver?
– Jag hoppas att plåtslagare ska få upp ögonen för problemet och göra sitt yttersta för att undvika vågig plåt. Jag hoppas också att plåtkonsulterna ska få högre tolerans för att det inte går att få ett plåttak helt slätt, och att maskintillverkare och leverantörer ska göra vad de kan för att bidra till att få bort vågigheten, säger han och tillägger:

– Men framför allt hoppas jag att hela branschen ska uppmärksamma problematiken och jobba för att få bort den så att beställarna inte väljer bort plåt som material i slutänden. Rickard Lindskog konstaterar att mötet och riktlinjerna är ett steg i rätt riktning, men att jobbet ännu inte är färdigt.

– Arbetet fortsätter hela tiden och är inte klart bara för att vi nu har tagit fram riktlinjerna. Det pågår fortfarande försök i verkstäder runtom i landet för att bli bättre på detta, och en dag kanske vi kommer på lösningen för hur vi ska bli av med vågighet och pilhöjd helt och hållet.