2023-03-08

Snart kommer årsbeskeden om tjänstepensionen

Under våren får dina anställda det årliga beskedet om sin tjänstepension. På avtalat.se kan du som arbetsgivare lära dig mer om hur tjänstepensionen fungerar. Där finns även bra information för dina anställda, oavsett om de är arbetare eller tjänstemän.

Varje vår skicka valcentralerna Collectum och Fora ut sina års- respektive pensionsbesked till alla privatanställda som har kollektivavtal och därmed pension och försäkring via jobbet. Det är valcentralerna som administrerar den kollektivavtalade tjänstepensionen. För den som inte har anslutit sig till den digitala brevlådan hos Kivra kommer års- och pensionsbeskeden med den fysiska posten.

Collectum skicka ut sina årsbesked till alla tjänstemän med start den 16 mars och fram till den sista mars. Fora skickar motsvarande pensionsbesked till alla arbetare ungefär en månad senare, runt den 15 april och fram till ungefär sista maj.

För dina tjänstemän heter tjänstepensionen ITP och för arbetarna Avtalspension SAF-LO.

I års- och pensionsbeskeden kan dina anställda se hur mycket tjänstepension du som arbetsgivare betalat in och hur värdet har utvecklats under 2022. De kan också se vilka valbara pensionsförvaltare som finns att välja på.

Ta gärna chansen att prata med dina anställda om tjänstepensionen, som är en förmån som du som arbetsgivare betalar för. På avtalat.se finns bra och enkel information om tjänstepension inom privat sektor både för dig och dina anställda, så hänvisa gärna dit.

Läs mer om tjänstepension på Avtalats hemsida