2021-11-01

Sveriges framtidstro bygger på en grund av cement

Söndagen den 31 oktober skrev Plåt & Ventföretagen tillsammans med andra branschorganisationer i Dagens industri om cementkrisen. 

Idag söndag löper Cementas brytningstillstånd på Gotland ut. Det riskerar att slå hårt mot flera olika branscher – och hotar både klimatomställningen och tusentals svenska jobb. Regeringen måste omedelbart fatta de nödvändiga besluten som krävs för att stoppa krisen, skriver företrädare för samhällsbyggnadssektorn.

Hotet om en akut cementbrist har legat över Sverige sedan den 6 juli. Då avvisades Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland. Utan kalkbrytning kan anläggningen inte producera någon cement, vilket skulle leda till en akut cementbrist för bygg- och anläggningsprojekt över hela landet. Och utan cement ingen betong.

Det handlar om betydande investeringsbortfall. En konsekvensanalys från Byggföretagen visar att ett produktionsstopp kan komma att kosta uppemot 20 miljarder kronor per månad. Det handlar också om människors jobb, och hela den svenska samhällsekonomin: flera hundratusen arbeten hotas när cementen kan ta slut så tidigt som före årsskiftet.

Läs hela debattartikeln här

På Svensk Betongs hemsida hittar du senaste nytt om cementkrisen