Bli byggnadsplåtslagare

Här hittar du information för dig som vill bli byggnadsplåtslagare.

För dig som funderar på att bli byggnadsplåtslagare så rekommenderar vi sidan https://www.platslagare.nu/ där finns all information som du kan behöva inför ditt yrkesval.

Enligt vårt kollektivavtal med Byggnads så hanteras utbildningsfrågor i huvudsak av vårt gemensamt ägda bolag Plåt & Ventforum (www.pvf.se), PVF, även kallade ”yrkesnämnden”.

Det finns möjlighet att läsa till byggnadsplåtslagare både via gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram och via vuxenutbildningar anordnade t.ex. via Arbetsförmedlingen eller Komvux. Dessa personer fullföljer sedan sin utbildning som lärling på ett företag under cirka 2 år.

När du som företagare anställer en lärling så rekommenderar vi att låta dem ta del av branschens avgiftsfria utbildningsmaterial, Optimala skal. Det innehåller i princip allt en plåtslagare behöver kunna inom sitt yrke. Tillgång till Optimala skal erhålls via Plåt & Vent Yrkesnämnd www.pvf.se.

Efter fullgjord lärlingsutbildning finns möjlighet att få yrkesbevis genom att göra yrkesexamen bestående av både ett praktiskt och teoretiskt prov på vår branschskola i Katrineholm.

Utbildningskontrakt
När du som företagare anställer en lärling från gymnasiet, vuxenutbildning eller som företagslärling ska du teckna ett utbildningskontrakt. Utbildningskontraktet är det som gör att arbetstiden hos dig räknas in i lärlingsboken och att lärlingen kallas till slutprov för yrkesbevis. Lärlingsanmälan görs till Byggnads lokala avdelning. Blankett och kontaktlista finns på www.pvf.se.