Ventilationsmontör

Här hittar du information för dig som vill bli ventilationsmontör.

För dig som funderar på att bli ventilationsmontör så rekommenderar vi sidan https://www.vent-montor.nu/ där finns all information som du kan behöva inför ditt yrkesval.

Enligt vårt kollektivavtal med Byggnads så hanteras utbildningsfrågor i huvudsak av vårt gemensamt ägda bolag Plåt & Ventforum (www.pvf.se), PVF, även kallade ”yrkesnämnden”.

Det finns möjlighet att läsa till ventilationsmontör både via gymnasieskolans VVS- och Fastighetsprogram och via vuxenutbildningar anordnade t.ex. via Arbetsförmedlingen eller Komvux. Dessa personer fullföljer sedan sin utbildning som lärling på ett företag under cirka 2 år.

När du som företagare anställer en lärling eller en person som saknar formell utbildning, så rekommenderar vi att låta dem ta del av branschens avgiftsfria utbildningsmaterial, Frisk Luft. Det innehåller i princip allt en montör behöver kunna inom sitt yrke. Tillgång till Frisk Luft erhålls via Plåt & Vent Yrkesnämnd www.pvf.se.

Efter fullgjord lärlingsutbildning finns möjlighet att få yrkesbevis genom att göra yrkesexamen bestående ett praktiskt och teoretiskt prov på vår branschskola i Katrineholm. Det finns även möjlighet att få bevis för sina kunskaper genom att genomföra ett prov till certifierad montör.

Utbildningskontrakt
När du som företagare anställer en lärling från gymnasiet, vuxenutbildning eller som företagslärling ska du teckna ett utbildningskontrakt. Utbildningskontraktet är det som gör att arbetstiden hos dig räknas in i lärlingsboken och att lärlingen kallas till slutprov för yrkesbevis. Lärlingsanmälan görs till Byggnads lokala avdelning. Blankett och kontaktlista finns på www.pvf.se.

För lärlingar eller personer som saknar formell utbildning, så rekommenderar vi att låta dem ta del av branschens avgiftsfria utbildningsmaterial, Frisk Luft. Det innehåller i princip allt en montör behöver kunna inom sitt yrke. Tillgång till Frisk Luft erhålls via Plåt & Vent Yrkesnämnd www.pvf.se.