2024-04-10

Hur kan du skydda dig från bedrägeri

För att undvika att bli lurad kan följande fyra punkter vara till hjälp:

  1. För det första ska man aldrig ingå avtal på telefon. Man ska aldrig tacka ja till något per telefon. Istället ska man be om en skriftlig offert på erbjudandet. Går säljaren inte med på att skicka en offert ska man tacka nej och lägga på.

  2. Det andra man ska tänka på är att inte betala fakturor som kommer utan föregående kontakt. Man ska kontrollera alla mottagna fakturor, om man har något avtal på dem och om de kommer från rätt leverantör.

  3. Det tredje är att man har säkra interna rutiner för hantering av fakturor, offerter och liknande handlingar. Får man in en faktura eller annan handling som verkar suspekt bör man kolla upp om avsändarens namn dyker upp på branschorganisationen Svensk Handels varningslista. Ibland kan man också få fram ganska mycket information genom att söka på internet. Andra människor kan ha varnat för det företaget i olika nätforum.
  4. Slutligen, glöm inte att informera de anställda om att fenomenet med bluffakturor förekommer och annat man ska vara vaksam på! Hit hör t.ex. domänregistrering och sökmotoroptimering.