2024-06-13

Västerås startar plåtslagarutbildning

I Västerås har Plåtslagarutbildningen varit nedstängd i flera år. Den förra lokalen och utrustningen har funnits kvar men stått oanvända. Plåt & Ventföretagen har tillsammans med Plåt & Ventbyrån och Byggnads uppvaktat Västerås kommun och politiker för att belysa problematiken med att utbildningen lagts ner. Staden har nu hörsammat och agerat - nu återupprättar man plåtslagarutbildningen.

Roger Haddad (L) sitter i Utbildningsnämnden, han berättar för SRP4 varför det är viktigt för Västerås stad.

- Vi behöver förbättra kompetensförsörjningen. Därför la vi förslaget på att återinföra en plåtslagarutbildning.

Hör hela inslaget på Sveriges Radio P4.

- Ett extra stort tack till våra medlemsföretag för att de på ett konstruktivt sätt beskrivit för Västerås stad och politiker om den kompetensbrist som råder i Västerås. Särskilt efter det att staden stängde ner den befintliga gymnasiala Plåtslagareutbildningen. Nu börjar en ny era och Västerås kommer börja med en Komvux utbildning och planen är att inom cirka fem år få igång en gymnasial utbildning, säger Örjan Ekberg, företagsrådgivare på Plåt & Ventföretagen.

Henrik Zetterdahl på AK Plåt och Ventilation Arboga Kungsör Plåt & Vent AB – Experter inom Plåt och Ventilation (akplatvent.se)

Johan Jägervall på Jägervalls Bleck & Plåt - Auktoriserat plåtslageri i Västerås och Mälardalen (jagervallsbleckoplat.se)

Els-Marie och Daniel på Hem (jantinsplat.se)

Micke Ståhl på SG Bleck & Plåt - Plåtslagare i Västerås (sgplat.se)